MITT ÅR I ET KVINNEFENGSEL

oitnb
Jeg begynte å lese boken bak Netflix’s suksess-serie Orange Is the New Black for en liten stund tilbake. På mandag ble jeg endelig ferdig. Jeg har litt blandede meninger om boken. Det er en god bok og Kerman forteller en sterk historie. I tillegg inneholder den mye fakta om retts- og fengselssystemet i USA. Det som «ødela» den litt for meg, er at den så og si ikke kan sammenlignes med serien. Jeg elsker jo serien og gledet meg stort til å lese boken, men de fleste karakterene heter ikke en gang det samme i boken som i serien. Store hendelser eller viktige karakterer i serien finnes ikke i boken. I tillegg er serien utrolig overdrevet (så klart for å lage TV). Slik Kerman beskriver livet i fengsel i boken sin er ingenting mot slik vi får se det i serien. Jeg sier ikke at livet hennes var en dans på roser i boken, men det er store kontraster. Altså vet jeg ikke helt hva jeg skal si og mene om denne boken. Hadde jeg lest den uavhengig av serien så hadde jeg nok likt den veldig godt. Fordi jeg «kjenner» karakterene og handlingen såpass godt gjennom serien som det jeg gjør, ble nok boken litt ”ødelagt” for meg.

 
Boken handler om den vellykkede TV-produsenten Piper Kerman som lever livet i New York med kjæresten Larry. Ti år tidligere smuglet 34 åringen en koffert full av narkopenger gjennom tollen i Europa. Hun blir innhentet av fortiden og stilt for retten. Livet til Kerman blir snudd opp ned da hun blir dømt til å sone femten måneder i et kvinnefengsel i Connecticut. Piper Kermans nye identitet blir fange nummer 11187-424. Boken er Kermans sanne fortelling om livet bak lås og slå.